smučišče ribnica na pohorju
© 2013-2020 Apartmaji Koželj ***. Vse pravice pridržane.
Domov Predstavitev Galerija slik Cenik Znamenitosti Lokacija
Kontakt
Apartmaji Koželj *** Koželj Janez Ribnica na Pohorju 22d 2364 Ribnica na Pohorju Slovenija
Mobitel: +386 40 885 989 E-mail: apartmajikozelj@gmail.com
Informacije in rezervacije
Facebook

Znamenitosti

Ribniško jezero leži na višini 1490 metrov, ob  vznožju Jezerskega vrha, in je eno izmed  najlepših šotnih barij na Pohorju. Okrašeno je z  nizkim planinskim borom, samo jezero pa  krasijo lokvanji. V idilično naravo njegove okolice vas bo  popeljala urejena sprehajalna pot. Jezero je od  Ribniške koče oddaljeno le slabe pol ure hoje in  leži na poti, ki povezuje Črni vrh in Roglo.
Ribniško jezero
Ribniško jezero
Gozdna učna pot Kapelvald v Josipdolu je  odprta že od leta 1993. Pot se začne pri  čudovitem lipovem drevoredu, kjer je  postavljena orientacijska tabla, ki prikazuje 10  stojišč. Nato se blago vzpne preko hriba, ki ga  zaradi kapelice na vrhu imenujemo Kapelvald,  mimo Lenarčičeve graščine in drevesnice do  planje Štručevo. Od tu se pot nadaljuje po  ravnem, nakar se začne spuščati proti cesti,  kjer se mimo vasi Josipdol ponovno vrne do  izhodiščne točke.
Gozdna učna pot Kapelvald v Josipdolu
Gozdna učna pot Kapelvald v Josipdolu
Muzej na prostem v Josipdolu so postavili  domačini in dopolnjuje muzejsko zbirko. Tukaj  si lahko ogledate steklarsko peč, vodno drčo -  rižo in pruharsko kamnoseško uto, kjer vam  bodo domačini - pruharji prikazali obdelavo  kamna. Razstavljena sta tudi stroj za izdelavo granitnih  kock in oglarska kopa.
Muzej na prostem v Josipdolu
Muzej na prostem v Josipdolu
Muzej kamnoseštva, steklarstva in gozdarstva  Josipdol v kulturnem domu v Josipdolu je  urejena muzejska zbirka, ki jo sestavljajo  povečini črepinje in ostanki steklovine nekdanje steklarne, ki je v letih od 1799 do 1909  obratovala v Josipdolu in na Langesvaldu. Podrobneje je predstavljeno tudi kamnoseštvo,  ki je tukaj zaživelo po letu 1880. Ogledamo si  lahko preprosto ročno orodje, ki so ga nekoč  uporabljali pri obdelovanju pohorskega tonalita.  
Muzej kamnoseštva, steklarstva in gozdarstva Josipdol
Muzej kamnoseštva, steklarstva in gozdarstva Josipdol
Etnološka zbirka grubelnik se nahaja nedaleč od  centra vasi Ribnica na Pohorju. Zbirka obsega  približno 3500 zanimivih eksponatov, starih tudi  do 400 let.   Orodja oziroma pripomočke, ki so jih nekoč  uporabljali pri kmečkih opravilih, v  gospodinjstvu in pri drugih dejavnostih.
Etnološka zbirka Grubelnik
Etnološka zbirka Grubelnik
Stoji na Sgermovi domačiji v občini Ribnica na  Pohorju in je eden od najpomembnejših  primerkov naravne dediščine pri nas. Sgermova smreka je veličastna navadna smreka, ki je s 63 metri višine najvišje drevo v Sloveniji  in v vsej srednji Evropi.
Sgermova smreka
Predelava lesa je imela in še ima velik pomen,  saj je Pohorje bogato obdarjeno z gozdom. Še  posebej v preteklosti si je v gozdu veliko ljudi  služilo svoj vsakdanji kruh. V leseni brunarici tik ob cesti, ki vodi z Rogle  proti koči Pesnik, lahko vidimo različne  gozdarske pripomočke, ki so jih naši predniki –  holcarji uporabljali pri delu v gozdu.  
Muzej gozdarstva Lepšnik
Muzej gozdarstva Lepšnik Sgermova smreka
Povezave: Občina Ribnica na Pohorju: www.ribnicanapohorju.si Uradna spletna stran Koroške regije: www.koroska.si Ribniško Pohorje, Kope: www.ribnisko-pohorje.si      Mariborsko Pohorje:  www.pohorje.org Društvo za šport, rekreacijo in zabavo: www.dzana-srz.si Vabo d.o.o.: www.vabo.si
Znamenitosti